Преглед интерних и спољашњих тема класа


Класе навоја су специфициране да одреде количину дозвољеног толеранције и жељену инсталацију. Класе нитова су изведене из формулација које толеранције на одстојање на основу основа заснивају на повећањима главног (номиналног) пречника, висине и дужине ангажовања нити. Ове формуле и идентификација класе примјењују се само на јединствене серије нити.


Постоје три класе спољашњих (1А, 2А и 3А) и унутрашњих навоја (1Б, 2Б и 3Б). Карактеристике и типична примена сваке класе су сљедеће:


Класе ИА и 1Б: Ове класе су најслабије уклапање, при томе највећа количина играња или чишћења у монтажи. Ово се користи за рад гдје је најважније лакоћа монтаже и демонтаже, као што су вијци за шпорете и друге опште грубе и матице .


Класе 2А и 2Б: Ове класе су спецификоване за типичне критеријуме комерцијалних производа, као што су машински вијци и причвршћивачи, гдје је потребна измјењивост и разумни квалитет и предвидивост. Ове класе најчешће се користе за комерцијалне и ваздухопловне апликације.


Класе 2АГ: Ова апликација је специфицирана да омогући брзо склапање и дозвољава примену мазива или за резидуални раст због експанзије у високој температури. У овим применама, Г је назначен да указује на то да када је нит премазан, овакав слој не сме бити прекорачен толеранцијом нити величином нити.


Стезаљке 3А и 3Б: Ове класе су спецификоване за комерцијалне производе високог квалитета, прецизне апликације и производи, као што су машински вијци, су потребни за затварање или затварање.


Примјери спкитификације теме;

3 / 8-16 УНЦ 2А; 8-32 УНЦ 2А; 1 / 4-20УНЦ 2Б; 5 / 16-18УНЦ 2Б;

8-36 * 2 УНФ 2А Титаниум Алуминијумске главе за вијке;

5 / 16-18 * 1 УНЦ 2Б Титанијумски вијци за главу;

5 / 16-24 * 3/4 УНФ 2А Титаниум Хек прирубнице;